Peste a la Lisabona

Portughezii va vor convinge de pasiunea lor pentru peste, demonstrand ca merge excelent cu uleiul lor de masline si, mai ales, cu faimoasele lor vinuri. Aceasta reteta a echipei Vegeta vine direct din Lisabona!

  • 40 min
Peste a la Lisabona

Ingrediente

  • 800 g merluciu sau file de cod
  • 500 g rosii intregi sau decojite
  • 350 g ceapa
  • 750 g cartofi
  • 4 catei de usturoi
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingurita de boia dulce
  • 100 ml ulei de masline
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • Patrunjel
  • 1 lingura Vegeta

Preparare

  1. Rosiile, ceapa, usturoiul si cartofii decojiti, se taie felii, iar fileurile de peste in bucati.
  2. Aranjati intr-un vas, in straturi, rosiile, cartofii, ceapa, usturoiul si pestele. Peste cartofi si peste se presara Vegeta, sare si piper. Repetati straturile pana ajungeti la ultimul, care se termina cu feliile de cartofi.
  3. Adaugati patrunjelul tocat marunt si dafinul. Peste toate acestea se presare boia dulce, 100 ml de apa si putin ulei de masline.
  4. Se gateste acoperit si se fierbe usor fara agitare. Daca este necesar, se agita vasul din cand in cand. Este gata cand cartofii devin fragezi.

Servire: Poti servi peste a la Lisabona ca o masa exclusiva pentru diverse ocazii si in fiecare sezon. Se potriveste in special in zilele de post.

Sfat: Pentru pregatirea acestui fel de mancare, care, prin aspect si prin gustul atractiv, se aseamana cu bucatele culinare a mai multor natiuni care traiesc la malul marii. In Portugalia se foloseste un tip special de cod, mai uscat. Daca alegeti cod ar trebui sa fie in prealabil inmuiat in apa rece. Gatitul in vase acoperite conserva valorile nutrititionale ale mancarii.