Vita inabusita cu galuste

O foarte populara specialitate dalmata, in forma ei simplificata, vrea sa ajunga pe masa dumneavoastra. Aceasta reteta poate fi preparata pentru ocazii speciale sau intr-o companie placuta.

  • 140 min
Vita inabusita cu galuste

Ingrediente

  • 2 kg pulpa carne de vita sau de carne vitel
  • 20 g bacon
  • 200 g ceapa
  • 150 g radacina de patrunjel
  • 150 g morcov
  • 50 g telina - radacina
  • 2 catei de usturoi
  • 20 g sos de rosii concentrate (bulion)
  • 200 ml ulei
  • 2 linguri Vegeta
  • 6 prune
  • 6 smochine uscate
  • 1 mar
  • 300 ml vin rosu
  • 2 linguri mustar Estragon
  • dafin
  • frunze de rozmarin
  • cimbru
  • sare
  • piper

Pentru gnocchi

  • 500 g cartofi albi
  • 150-200 g fain
  • 1 ou
  • 60 g unt

Preparare

  1. Spalati si curatati carnea, apoi infasurati-o in bacon. Adaugati suficienta sare, un strat de mustar, ulei si lasati-o timp de 2 ore sau peste noapte.
  2. Prajiti carnea in ulei fierbinte pe toate partile. Scoateti carnea din tigaie si folositi acelasi ulei pentru a cali ceapa tocata, usturoiul si legumele. Puneti din nou carnea in tigaie, adaugati Vegeta si lasati sa scada la foc mic timp de aproximativ 2 ore, adaugand treptat cantitati mici de apa in amestec cu vin.
  3. Cand carnea este frageda, adaugati concentratul de rosii (bulionul), prunele spalate, smochinele si marul taiat in sferturi.
  4. Aproape de sfarsit, adaugati dafin, rozmarin, cimbru, piper si putina sare.
  5. Carnea scoasa, se taie felii si se aseaza pe o farfurie presarand peste ea sosul de legume.
  6. Pentru gnocchi: decojiti cartofii si pasati-i in timp ce sunt fierbinti. Adaugati faina, unt, oua si sare. Framantati aluatul, impartiti-l in doua sau trei parti in forma de chifla. Apoi taiati fiecare chifla in bucatele mici, egale.
  7. Fierbeti gnocchi in apa sarata timp de 10 minute, dupa care scurgeti.

Servire: Folositi gnocchi ca si garnitura pentru pašticada.

Sfat: Daca doriti puteti adauga in sos stafide imbibate in prosseco.