Mediu

In activitatile sale de afaceri, Podravka este dedicata conservarii, protectiei si imbunatatirii calitatii mediului in care creeaza noi valori economice, de mediu si sociale pentru partile interesate.

Avand intentia de a reduce si mai mult impactul asupra mediului si de a mentine nivelul sustenabilitatii, am stabilit urmatoarele obiective cheie:

  • sensibilizarea si imbunatatirea atitudinii angajatilor fata de mediu prin dezvoltare profesionala;
  • reducerea continua a cantitatii de ape reziduale deversate si absorbite de sol;
  • gestionarea deseurilor ca materii prime si resurse utile;
  • protectie impotriva daunatorilor;
  • imbunatatirea operatiunilor de laborator si a performantei instalatiilor de tratare a apelor reziduale;
  • participarea activa la lucrarile organizatiilor care activeaza in domeniul protectiei mediului.

Conform obiectivelor cheie si sub autoritatea si responsabilitatea Departamentului pentru Ecologie, Podravka a desfasurat o serie de activitati planificate, obtinand rezultate economice, de mediu si sociale importante prin munca dedicata.  

In activitatile noastre de afaceri, ne dedicam conservarii, protectiei si imbunatatirii calitatii mediului in care cream noi valori economice, de mediu si sociale pentru partile interesate.

Politica de protectie a mediului

Protectia mediului este una din principalele prioritati ale Podravka si este implementata prin aplicarea principiilor de dezvoltare durabila si de productie mai curata.

S-a obtinut un progres semnificativ referitor la reducerea cantitatii de ape reziduale deversate si acumulate in sol multumita imbunatatirilor aduse performantei uzinelor de tratare a apelor reziduale, in special in cazul uzinelor din Danica si de pe strada Starčevićeva. Un control analitic mai bun al tuturor cursurilor apelor reziduale si monitorizarea sistematica a incarcarii solului a avut ca rezultat o imbunatatire semnificativa a operatiunilor de laborator privind apele reziduale provenite de la Podravka. Pentru a facilita un management mai eficient al deseurilor, Podravka a implementat activitati suplimentare ce au avut ca rezultat cresterea eficientei managementului deseurilor:  curte de reciclare, organizarea recuperarii si sortarii tuturor tipurilor de deseuri, verificarea tinerii evidentei si raportarii deseurilor provenite din ambalaje, urmarirea si raportarea starii si a deplasarii substantelor daunatoare. Protectia corespunzatoare impotriva daunatorilor pentru toate unitatile de organizare si pentru procesele de afaceri in cadrul Podravka a avut ca rezultat o calitate ridicata a produselor. Podravka s-a implicat de asemenea activ in munca multor organizatii ce activeaza in domeniul protectiei mediului, precum Consiliul Croat de Afaceri pentru Dezvoltarea Durabila, Camera de Economie a Croatiei, Grupul de Interese Economice ale Producatorilor de Bauturi, Eko-Ozra.

Podravka este o companie renumita ce fabrica produse alimentare si medicinale ce respecta cele mai inalte standarde de calitate, siguranta si eficienta. Procesul de dezvoltare a produselor noastre se bazeaza pe optimizarea proceselor industriale, dezvoltarea de noi produse si imbunatatirea produselor existente ce raman in topul celor mai noi tendinte din industria alimentara, precum si satisfacerea exigentelor, dorintelor si nevoilor consumatorilor, in linie cu cele mai recente tendinte ale tehnologiei si materiilor prime. Prin utilizarea de materii prime ce au un efect benefic asupra corpului uman si prin concentrarea asupra dezvoltarii de produse functionale punem grija pentru sanatatea consumatorului in centrul eforturilor noastre. In stransa cooperare cu furnizorii nostri, incercam sa ne adaptam si sa optimizam materiile prime pentru a maximiza calitatea si caracterul potrivit al produselor noastre finite. 

Prin optimizarea proceselor de productie, scopul nostru este de a dezvolta produse ce au efect direct sau indirect asupra economiei de materiale, energie si apa, reducand astfel utilizarea resurselor in productie. In dezvoltarea produselor, respectam urmatoarele principii:

  • bunele practici de productie (GMP) ce vizeaza produsul final, avand ca scop asigurarea sigurantei produselor medicale si alimentare,
  • sistemul HACCP,
  • ISO 9001:2000,
  • alte standarde si regulamente aplicabile in industria alimentara (IFS, BRC, NSF, Halal).

 

Protectia mediului

Deseuri

Protectia mediului

Reducerea cantitatii de deseuri eliminate si implementarea sistemelor integrate de management al deseurilor in locul eliminarii necontrolate a deseurilor in mediul inconjurator reprezinta cerintele fundamentale ale lumii moderne si pentru o dezvoltare sustenabila a economiilor moderne.

Managementul deseurilor se realizeaza in conformitate cu prevederile legale, iar deseurile colectate prin colectare separata sunt predate colectorilor autorizati de deseuri.

Avand ca scop reducerea volumului de deseuri, se acorda o atentie speciala urmatoarelor domenii:

•         prevenirea generarii de deseuri,

•          organizarea colectarii separate a diverselor tipuri de deseuri periculoase si nepericuloase,

•        eliminarea corespunzatoare a produselor finale si a materialelor prime ce nu pot fi plasate pe piata sau nu pot fi puse in productie din orice motive,

•          controlul fluxului deseurilor periculoase si a substantelor daunatoare,

•         abordarea problemelor ce tin de deseurile provenite din ambalaje,

•          urmarirea fluxurilor deseurilor colectate,

•         formare continua pentru toti angajatii.

Prin colectarea separata a diferitelor tipuri de deseuri, reducem cantitatea de deseuri municipale si protejam mediul si sanatatea oamenilor.

Managementul apei la Podravka reprezinta o abordare integrata a problemelor legate de apa si vizeaza apa potabila, cea folosita in productie si apele reziduale.

Utilizarea rationala a apei ca o resursa importanta reprezinta ideea de baza din spatele acestei abordari integrate. Referitor la apa potabila, utilizarea rationala inseamna monitorizarea continua a calitatii apei, precum si controlul consumului si utilizarii. In linie cu cele de mai sus, ideea recircularii apei a fost pusa in practica acolo unde a fost posibil.

Apele reziduale deversate in sistemul public de canalizare se supun spre analiza unui laborator extern aprobat, aceasta analiza cuprinzand toti indicatorii de calitate specificati in Autorizatia de apa. Datorita faptului ca valorile apelor reziduale deversate in sistemul urban trebuie sa respecte exigentele impuse pentru deversarea apelor reziduale si standardele de calitate in orice moment, controlul si monitorizarea continua a calitatii apelor reziduale sunt efectuate ca parte integranta din eforturile generale de protectie a mediului.

Un dispozitiv de tratare a apelor reziduale pentru fabrici a fost introdus in Zona industriala Danica inca din 1975, ceea ce demonstreaza, de asemenea, angajamentul pe termen lung al Podravka.

Emisiile atmosferice provenite de la surse stationare sunt monitorizate cu regularitate, masurate si controlate si rezultatele masuratorilor sunt in conformitate cu cerintele legale.Echipamentul pentru racirea spatiilor si pentru depozitarea la rece a bunurilor utilizeaza diversi agenti refrigeratori conform prevederilor legale, ce fac parte din categoria substantelor ce diminueaza stratul de ozon. Intretinerea ordinara a echipamentului realizata de tehnicieni de intretinere autorizati asigura ca toate cerintele legale sunt respectate.Podravka s-a alaturat Fazei III a EU ETS (Sistemul european de comercializare a cotelor de emisii ) la data de 1 martie 2013 si isi respecta toate obligatiile ce reies din aceasta Directiva ETS.Aceste obligatii includ monitorizarea continua a emisiilor de CO2, verificarea si raportarea cotelor si cautarea continua a solutiilor de imbunatatire a proceselor si a echipamentelor, cu scopul de a reduce cotele de emisii.

Podravka participa activ si in activitati de protectie a mediului ca membru obisnuit din organizatii si asociatii nationale recunoscute: Consiliul Croat de Afaceri pentru Dezvoltare Durabila, Comunitatea de Protectie a Mediului in Economie din cadrul Camerei de Economie a Croatiei, Grupul de Interese Economice al Producatorilor de Bauturi, Eko-Ozra, Hrvatske vode, Institutul de Standarde din Croatia.

 

In ultimii 10 ani Podravka s-a implicat de asemenea activ in pregatirea, evaluarea si dezvoltarea unor activitati diverse organizate pentru a sarbatori Saptamana Mobilitatii Europene in comunitatea locala. Pe seama rezultatelor sale din domeniul protectiei mediului, Podravka a primit o serie de recunoasteri apreciate, acordate de Orasul Koprivnica participantilor in cadrul competitiei pentru societati denumita "Catre lucru fara masina".

Sprijinim utilizarea responsabila a biotehnologiei in conformitate cu legile si regulamentele aplicabile. Suntem constienti ca biotehnologia si utilizarea ingredientelor si organismelor modificate genetic (OMG) este inca neacceptabila pentru unii consumatori.

 

Podravka si-a stabilit politica vis-a-vis de OMG, dupa cum urmeaza: sa insiste pe un nivel ridicat de protectie a mediului, pe principiul precautiei si pe utilizarea in productie a alimentelor ce s-a demonstrat ca respecta cerintele de siguranta alimentara si toate regulamentele relevante si cerintele consumatorilor. Ca societate traditionala orientata catre client, Podravka acorda o atentie deosebita obiceiurilor consumatorilor, dorintelor si imprejurarilor in care se afla acestia, punandu-i in centrul procesului de creare a produselor sale.

Produsele Podravka nu provin din surse modificate genetic si nu contin organisme modificate genetic sau materii prime produse din acestea si confirmam acest lucru prin declaratiile si certificatele provenite de la furnizorii nostri si prin controalele periodice de analiza a materialelor prime cu potential de risc.