Friptura de rata in sos de portocale

Un mod de pregatire mai exigent fata de friptura traditionala croata, aceasta reteta ofera un amestec intens de ingrediente sarate si dulci care vor fi transpunse intr-un neobisnuit fel de mancare principal al unui meniu festiv.

  • 150 min
Friptura de rata in sos de portocale

Ingrediente

  • 1 rata (1.5 - 2 kg)
  • 1 lingura Vegeta Gust de Gaina
  • 50 ml de apa fierbinte
  • apa fierbinte pentru ungere

Ungere

  • 80 g de miere
  • 3 linguri de otet
  • 3 linguri de ulei

Umplutura

  • 1 portocala
  • 2 bucati de praz

Crochete de orez

  • 150 g de orez cu bobul lung
  • 1-2 linguri pesmet
  • 100 g de branza Edamer
  • 2 linguri de patrunjel tocat
  • 1/2 lingurita praf de ghimbir
  • 1 ou
  • 60 g de parmezan ras
  • 2 linguri Vegeta
  • 500 ml de apa
  • ulei pentru prajit

Sos

  • 1/2 lingurita de praf de ghimbir
  • 2-3 linguri de vin alb
  • 1-2 linguri de amidon
  • piper
  • sare

Preparare

  1. Rata se spala si se freaca cu Vegeta Gust de Gaina atat pe inauntru cat si pe dinafara.
  2. Intr-un castron mic se amesteca mierea, otetul si o lingurita de ulei cu care apoi se unge rata. Puneti o jumate de portocala si partea alba curatata a unui praz inauntrul ratei.
  3. Ungeti tava de friptura cu uleiul ramas, asezati in ea rata, apoi puneti-o in cuptorul preincalzit pentru a se coace la 190 °C si stropiti cu apa fierbinte. In timp ce se gateste, ungeti rata cu amestecul de miere, otet si ulei si stropiti cu apa calda.
  4. Dupa o ora se pune restul de portocala taiata in bucati langa rata si se lasa la gatit timp de aproximativ o ora (pana devine moale).
  5. Intre timp se pregateste garnitura - crochetele de orez. Puneti orezul in apa clocotita, adaugati Vegeta si lasati sa se fiarba la foc mic timp de 15 minute. Luati preparatul de pe foc si lasati-l sa se raceasca putin.
  6. Adaugati branza rasa, oul batut, ghimbirul, patrunjelul, pesmetul si amestecati-le bine. Formati bile mici cu mana, iar in mijlocul fiecareia puneti cate un cub de branza.
  7. Dati prin pesmet bilele de orez si prajiti-le in ulei pana devin aurii.
  8. Scoateti rata din tava si scurgeti excesul de grasime. Sosul se pune separat, intr-un bol mai mic.
  9. Adaugati ghimbirul, piperul, vinul si amidonul dizolvat in apa. Lasati sa se gateasca impreuna timp de 1-2 minute amestecand constant. Adaugati sare daca este necesar.

Servire: Friptura de rata se taie si se serveste cu sos si crochete de orez.

Sfat: Sosul va fi mai gustos daca adaugati bucati mici dine coaja de portocala.