Chiftelute

Mult sarbatorite in tarile nordice, chiftelutele difera de la regiune la regiune. In Finlanda, locul de origine al aceastei retete se numeste Lihapullat, ca si in Suedia. Finlandezii recomanda chiftelutele cu garnitura de cartofi fierti sau piure de cartofi.

  • 50 min
Chiftelute

Ingrediente

  • 500 g carne tocata
  • 40 g pesmet
  • 100 ml smantana de gatit
  • 1 lingura ulei
  • 50 ml apa
  • 100 g ceapa
  • ou
  • 1 lingura Vegeta
  • 1/2 lingurita de amestec de ierburi
  • piper alb (un varf de cutit)
  • ulei de prajit

Preparare

  1. Se amesteca pesmetul cu apa si smantana si se lasa sa stea aproximativ 10 minute.
  2. Ceapa tocata se caleste un pic, apoi impreuna cu ienibahar, piper alb, Vegeta, ou si putin pesmet se amesteca bine cu amestecul de carne.
  3. Din acest amestec se formeaza chiftelutele care se pun la prajit in ulei incins. Se intorc pe fiecare parte.

Servire: Chiftelutele se servesc cu cartofi fierti si salata de morcov ras.

Sfat: Chiftelutele se formeaza cu mainile umede.