Taitei soba cu Vegeta

Taiteii soba seamana foarte mult cu spaghetele. La origine, sunt facuti dintr-un amestec de hrisca si faina de grau sau doar faina din hrisca, iar prepararea lor a devenit o adevarata atractie turistica in Japonia. Exista de asemenea, si variatiuni, ca de exemplu taiteii cha soba care contin frunze de ceai.

  • 50 min
Taitei soba cu Vegeta

Ingrediente

  • 300 g file carne de porc
  • 250 g taitei de faina integrala de grau (soba)
  • 1 lingura ulei de susan
  • 2 linguri Vegeta
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita rasa ghimbir proaspat
  • 3 linguri de ulei pe baza de plante
  • 140 g ceapa
  • 500 g varza proaspata
  • 150 g piper rosu proaspat
  • 800 ml de apa

Pentru sos

  • 50 ml sos de soia japonez (choya)
  • 1 lingura zahar brun
  • 2 linguri mirin (vin japonez de orez dulce pentru gatit)
  • 2 linguri sake (vinul de orez)

Preparare

  1. Carnea de porc, piperul si varza proaspata se taie in fasii subtiri, iar ceapa se toaca.
  2. Caliti caeapa impreuna cu carnea in 2 linguri de ulei. Se adauga ghimbir, usturoi tocat, o lingura de Vegeta si totul se prajeste amestecand constant timp de 7 - 8 minute.
  3. Ceapa impreuna cu carnea calita se scoate din tigaie si se aseaza intr-un vas la loc cald.
  4. In aceeasi tigaie, in uleiul ramas, se caleste varza proaspata si piperul. Se adauga o lingura de Vegeta si, impreuna se prajesc pentru aproximativ 10 minute. Peste varza se aseaza carnea preparata, uleiul de susan, se amesteca bine, dupa care, tigaia se ia de pe foc.
  5. Fierbeti pastele, scurgeti-le si adaugati-le peste legumele pregatite.
  6. Sosul se pregateste din sosul de soia, zaharul brun, mirinul si sake-ul.
  7. Peste pastele cu legume se toarna sosul, se incalzeste totul bine si se amesteca.

Servire: Se serveste cald.

Sfat: Piperul, ceapa, varza si fileurile pot fi taiate cu o jumatate de ora inainte de pregatirea mesei. In acest fel se va accelera procesul de preparare. Aceast preparat poate sa fie si congelat. Congelare: Se prepara reteta pana la pasul 5, se lasa la racit, se pune in recipiente corespunzatoare si se congeleaza. Dezghetare: Se lasa la dezghetat in frigider peste noapte, iar apoi se incalzeste la foc mic intr-o tigaie cu putina apa. Se continua reteta de la pasul 5. Durabilitate: 30 de zile.