Gazpacho (o supa rece spaniola cu legume)

Numele aromatei supe reci inseamna "paine inmuiata", desi aceasta abunda in legume. In Malaga se prepara cu bulion si carne de vitel, in Cordova are un mod de preparare mai consistent, fiind gatita cu smantana si faina, iar in Andaluzia se adauga si oua fierte.

  • 60 min
Gazpacho (o supa rece spaniola cu legume)

Ingrediente

  • 800 g tomate
  • 2 ardei iuti verzi
  • 1 castravete mic
  • 100 g ceapa
  • 100 g paine alba veche de o zi
  • 4 catei de usturoi
  • 100 ml ulei de masline
  • 2-4 linguri de otet de vin
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 800 ml apa
  • 1 lingura Vegeta

Pentru garnitura

  • 1 ardei iute verde
  • 1 ceapa
  • 1 rosie mai mare
  • 100-150 ml paine alba

Preparare

  1. Se fierb 800 ml apa, peste care se adauga Vegeta si apoi se lasa la racit. Se taie o paine in bucati si se inmoaie intr-o cantitate mica din supa obtinuta.
  2. Ardeiul, castravetii si rosiile curatate se amesteca cu painea inmuiata, usturoiul, uleiul de masline, otetul de vin si supa cu Vegeta racita. Toate indredientele trebuie sa formeze un amestec omogen.
  3. Pentru preparare este nevoie de vas corespunzator unde este asezata compozitia, peste care se adauga piper proaspat macinat si sare dupa gust.
  4. Se acopera si se lasa in frigider timp de aproximativ 3 ore pentru a fi bine racit.
  5. Inainte de servire se prepara urmatoarele ingrediente: rosii tocate, ceapa si boia de ardei. Se taie painea in cuburi mici si se prajeste putin in unt.

Servire: Compozitia de "gazpacho" se imparte in boluri mici si fiecare bol se orneaza cu ajutorul feliilor de legume si paine prajita.

Sfat: Se poate servi si in pahare de cocktail, decorate cu legume taiate, aranjate pe scobitori, si asezate pe partea de sus a paharului. Aceasta supa are un gust proaspat, accentuat, nu numai datorita procesului de racire, ci si datorita legumelor proaspete alese.