Rata mediteraneana

Pentru toti gurmanzii din lume, rata este o delicatesa indiferent de modul in care este preparata – ca o simpla friptura, rata Peking sau intr-un sos frantuzesc de portocale.

  • 155 min
Rata mediteraneana

Ingrediente

  • 1 rata (aproximativ 2 kg)
  • 50 ml ulei
  • 800 g rosii decojite
  • 200 g masline negre fara samburi
  • 1 amestec ierburi (dafin, frunze de telina, cimbru)
  • 2 catei de usturoi
  • 1 pahar de sherry
  • 100 ml de vin alb
  • 20 g unt
  • 2 lingurite Vegeta Gust de Gaina

Pentru galuste

  • 250 g faina de grâu tip 400
  • 1 ou
  • Un strop de sare
  • 100 ml de apa

Preparare

  1. Se spala si se curata rata. Se condimenteaza in interior cu Vegeta Gust de Gaina si pe exterior cu sare. Se pune intr-o tigaie la prajit, se toarna ulei fierbinte peste ea, se acopera cu folie de aluminiu si se coace la 220 ° C, pentru aproximativ 1 ora.
  2. Intre timp, faceti galustele: amestecati faina, ouale, sarea si apa pentru a forma un aluat ferm. Dati forma galustelor si fierbeti-le in apa sarata aproximativ 5 minute.
  3. Rata se ia de pe foc, se scurge surplusul de ulei si se adauga rosiile uscate, maslinele, usturoiul zdrobit si plantele aromatice. Se pune sherry si vinul, iar pe rata se aseaza feliute de unt. Continuati coacerea fara folie la 200° C timp de 15 minute. Dupa, se reduce temperatura la 180° C si se lasa tava la cuptor pentru inca o ora (daca este necesar, se reduce temperatura la 150° C). In timp ce se coace, rata se stropeste din cand in cand cu apa calda.
  4. Se scoate rata de la cuptor. Pentru a ingrosa sosul de legume se adauga amidon de porumb amestecat in putina apa.

Servire: Rata se feliaza, iar peste fiecare felie se adauga ulei de masline. Se serveste cu sos de legume si galuste.

Sfat: Se poate servi cu diferite garnituri: mamaliga, cartofi prajiti sau gnocchi.