Piept de manzat umplut

In bucataria clasei de mijloc, mai ales a celei din Europa Centrala, pieptul de manzat era umplut cu diferite umpluturi. Desi face parte din retetele mai complexe, aceasta chiar isi merita efortul.

  • 140 min
  • 6 persoane
Piept de manzat umplut

Ingrediente

  • 2 kg piept de manzat

Pentru umplutura

  • 3 covrigei de bere
  • 250 ml lapte
  • 1 ceapa
  • 2 legaturi de patrunjel
  • 200 g ciuperci
  • 50 g unt
  • coaja de lamaie
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1 lingura pesmet
  • 2 oua
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara
  • 50 ml ulei
  • cimbru
  • 50-100 ml vin alb
  • 1 lingura Vegeta

Preparare

  1. Indepartati oasele si excesul de grasime de pe pieptul de vitel si crestati o sectiune cu cutitul. (Carnea preparata astfel o puteti cumpara si direct la macelarie.)
  2. Pentru umplutura, sfaramati covrigeii si turnati laptele fierbinte peste ei. Lasa-i sa stea intr-un vas acoperit pentru o vreme. Se taia ceapa, patrunjelul si ciupercile in fasii subtiri.
  3. Caliti ceapa, patrunjelul si ciupercile in 2 linguri de unt. Caliti pentru aproximativ 5 minute, pana cand lichidul se evapora.
  4. Se bate restul de unt pana devine spumos, apoi se adauga sucul si coaja de lamaie, covrigeii, oualele batute, ciupercile si pesmetul. Adaugati sare, piper, nucsoara si Vegeta.
  5. Umpleti pieptul si inchideti-l si sarati carnea putin pe exterior. Se incinge uleiul intr-o tava de copt si se prajeste carnea bine pe ambele parti la foc puternic. Apoi se adauga putina apa in tava de copt si se lasa la cuptor acoperit cu folie de aluminiu, pentru aproximativ o ora si jumatate, la 200°C. Aproape de finalul coacerii, scoateti folia si turnati vinul in care ati adaugat niste cimbru.
  6. Pieptul prajit se lasa sa stea timp de 15 minute, apoi se taie in bucati, se aranjeaza pe farfurie si se acopera cu sos.

Servire: Ca o garnitura la aceasta delicioasa masa se pot servi diferite tipuri de salata proaspata sau legume fierte.

Micul secret: Ciupercile sunt calite in prealabil, astfel incat, in timpul prajirii carnii, nu vor elibera exces de lichid si umplutura va ramane compacta.

Valori nutritionale

Valoare energetica 443 kcal / 1.852 kJ
pentru 100g de produs Sursa: Podravka d.d.