Cod in stil portughez

Portughezii prepara codul in cel putin 365 de moduri, cate unul pentru fiecare zi din an. Chiar daca are multe calorii, el este bogat si in acizi grasi omega 3, astfel incat formula magica sta in moderatie si nu sacrificiu.

  • 65 min
Cod in stil portughez

Ingrediente

  • 500 g cod
  • sare
  • piper
  • 200 ml smantana
  • 1 ligura patrujel marunt
  • 2 catei de usturoi
  • 1 frunza de dafin
  • 200 g ceapa
  • 4 linguri ulei de masline
  • 700 g cartofi
  • 2 linguri Vegeta

Sos Bechamel

  • 50 g unt
  • 30 g faina de grau
  • 500-600 ml lapte
  • piper alb
  • nucsoara
  • 2 lingurite Vegeta

Preparare

  1. Tineti codul in apa pentru 24 de ore. In tot acest timp schimbati apa din cand in cand.
  2. Fierbeti codul in apa cu sare si o frunza de dafin. Cand e gata, curatati bucatile de peste de piele si oase, impartind totul in bucati mai mici.
  3. Cartofii curatati se fierb cateva minute in apa cu sare si apoi se scurg.
  4. Caliti scurt ceapa in 2 linguri de ulei de masline.
  5. Pentru sosul Bechamel, trageti la tigaie putina faina in unt, adaugand lapte si amestecand continuu. Cand e gata, adaugati Vegeta, piper si nucsoara rasa.
  6. Ungeti tigaia cu uleiul ramas. Puneti in straturi cartofii, ceapa calita, usturoiul maruntit si bucatile de cod. Fiecare strat de condimenteaza cu Vegeta si piper, iar apoi se toarna sosul Bechamel. Continuati sa puneti straturi pana se termina ingredientele, lasand un ultim strat de cartofi. La final, adaugati patrunjelul si restul de sos ramas.
  7. Deasupra se pune smantana si se pune pentru 30 de minute la cuptor la 200°C.

Servire: Serviti ca un preparat independent pentru diverse ocazii, in diferite momente ale anului.

Sfat: Puteti inlocui codul cu merluciu.