File inabusit cu sos de legume

Aceasta reteta provine dintr-un popular pub din Praga, unde echipa culinara Vegeta a gustat-o pentru prima data. Pub-ul ii este dedicat lui Švejk, un binecunoscut personaj de poveste, care cu siguranta ar fi bucuros sa afle ca acest file inabusit cu sos de legume l-a egalat in notorietate.

  • 75 min
File inabusit cu sos de legume

Ingrediente

  • 1 kg carne de vita (muschi intreg sau file)
  • 40 g bacon uscat
  • sare
  • 5 linguri de ulei
  • 70 g telina
  • 80 g morcov
  • 50 g patrunjel radacina
  • boabe de piper
  • lamaie
  • 1 lingura Vegeta
  • 2-3 linguri otet
  • 20 g unt
  • 1-2 lingurite de zahar
  • 1 lingura faina
  • 200 ml smantana
  • 60 g ceapa
  • cuisoare
  • dafin
  • cimbru

Preparare

  1. Se inveleste carnea de vita cu bucati lungi de bacon, se sareaza si se prajeste in ulei fierbinte, pana prinde culoare.. Este important sa va asigurati ca fileul se coloreaza uniform, pe ambele parti.
  2. Adaugati legumele si ceapa felii si lasati pe foc aproximativ un minut, dupa care adaugati cuisoarele, dafinul, cimbrul, piperul macinat, 2 felii de lamaie si Vegeta.
  3. Continutul se acopera si ocazional se completeaza cu apa. In timp ce carnea este la inabusit, intoarceti fileul si adaugati otet.
  4. Odata ce carnea este frageda, se ia de pe foc si se lasa acoperita. Scoateti legumele si amestecati-le in blender pana obtineti un sos gros.
  5. In untul fierbinte, se caramelizeaza usor zaharul, apoi se adauga in piureul de legume. Se dizolva faina in aproximativ 50 ml de apa si se adauga la sosul de legume. Se continua fierberea.
  6. Pentru un sos subtire, adaugati putina apa daca este necesar si amestecati cu smantana.

Servire: Fileul, taiat in felii subtiri, se aranjeaza pe o farfurie si se acopera cu sos fierbinte. Serviti-l cu galuste cehesti din aluat dospit, coltunasi sau crochete. Se decoreaza cu felii de lamaie, frisca dulce si afine.

Sfat: In loc de bacon, carnea se poate orna cu bucati de morcov, usturoi sau telina. Otetul va completa aceasta masa si zaharul va oferi aroma si culoare sosului.