Clapon in vin

Legenda spune ca celebra reteta franceza "Coq au Vin" a fost creata de un bucatar al lui Iulius Cezar cand galii, dupa ce au fost cuceriti, i-au adus lui Cezar un cadou ironic - un clapon batran. In acest caz, cine ar putea spune ca exista cadouri fara rost?

  • 140 min
Clapon in vin

Ingrediente

  • 1 clapon (aproximativ 3 kg)
  • 2 linguri Vegeta
  • 150 g radacina legume (telina, morcov, patrunjel)
  • 200 g ceapa
  • 3 linguri de ulei
  • 100 g morcovi
  • 2 frunze de dafin
  • 3-4 afine
  • 1 lingurita boabe de piper
  • 400 ml supa (in care a fiert claponul)
  • 250-300 ml vin rosu
  • 2 lingurite Vegeta
  • 2-3 linguri faina de grau tip 400 Podravka
  • 1 lingurita gem prune

Preparare

  1. Se pune claponul intr-o oala mare si adanca, se adauga Vegeta, legumele si radacinile spalate si taiate in bucati, apoi peste el se toarna apa suficienta pentru a acoperi continutul din oala.
  2. Se fierbe acoperite, la foc mic timp de aproximativ 90 de minute. Dupa aceea, se scoate claponul si se taie in bucatele.
  3. Se soteaza in ulei ceapa fin taiata, se adauga morcovul ras, frunzele de dafin, afinele, piperul si se toarna putin in supa.
  4. Apoi se adauga in supa carnea de clapon, vinul si Vegeta, amestecand usor si se lasa la fiert pana cand carnea este frageda.
  5. Inainte de a termina de fiert se pune faina amestecata cu apa, gemul si se adauga suficienta supa pentru a obtine un sos de o consistenta usoara. Se lasa la foc pentru scurt timp.

Servire: Caponul poate fi servit cu cartofi fierti.

Sfat: Puteti separa carnea preparata de pe oase si apoi sa continuati fierberea. Poti congela acest preparat. Inghetarea: Se prepara mancarea pana la pasul 5. Se raceste putin, se pune in unul sau mai multe recipiente, in functie de numarul de portii si congelator. Decongelare: se lasa peste noapte in frigider, apoi se pune intr-o oala cu putina apa si se incalzeste putin. Continuati procesul de preparare de la pasul 5. Pastrarea calitatii: pana la 60 de zile.