Sparanghel gratinat

Inca de acum 3000 de ani chinezii foloseau sparanghelulul ca medicament, chiar si astazi este recunoscut a fi un purificator al organismului. Supa crema de sparanghel, sparanghelul cu rosii si mozarella, cu oua, dar si gratinat sunt cateva metode (excelente!) de a-l prepara.

  • 45 min
Sparanghel gratinat

Ingrediente

  • 1 kg sparanghel
  • 80 g unt
  • 1 lingura de zahar
  • 8-10 felii de sunca gatita
  • 150 g de branza Gauda
  • 2 linguri de parmezan
  • 1 lingura Vegeta

Preparare

  1. Razuiti cele doua treimi inferioare ale unui sparanghel. Spalati-le, faceti astfel ca varfurile sa ajunga la acelasi nivel, legati-le intr-un manunchi si taiati partea lemnoasa inferioara.
  2. Intr-o oala inalta si ingusta puneti apa, zahar, sare, 20 g de unt si Vegeta. Apa se aduce la punctul de fierbere, se aseaza sparanghelul pentru a sta vertical in momentul prepararii.
  3. Prepararea dureaza 15-30 minute (in functie de tipul de sparanghel, cel verde se pregateste mai repede decat cel alb). Daca nu aveti o oala speciala pentru a fierbe sparanghelul puteti folosi o oala ingusta.
  4. Scurgeti sparanghelul fiert, insiruiti si rulati 3 sau 4 bucati de sparanghel intr-o felie de sunca. Puneti-le apoi pe un vas termorezistent si adaugati cateva linguri din lichidul in care a fiert sparanghelul. Presarati branza si parmezan razuita. Adaugati peste bucatile de unt si puneti in cuptorul preincalzit la 220°C aproximativ 15 minute.

Servire: Sparanghelul gratinat se serveste pe o farfurie calda.

Sfat: Puteti folosi lichidul/zeama in care a fiert sparanghelul pentru a pregati o supa delicioasa. Pentru ca toate partile sparanghelului sa fie gatite in acelasi timp, este important ca acesta sa fie legat intr-un manunchi astfel incat partile inferioare, care sunt mai dure, sa fiarba in apa in timp ce varfurile vor fi inabusite.