Placinta ciobanului cu ton

Bucataria traditionala cu ingredientele sale romantice ne aduce un suflu din trecut, iar cand serviti aceasta placinta cu cartofi si ton, puteti folosi boluri traditionale pentru a face o incursiune in timp, alaturi de oaspetii vostri dragi.

  • 75 min
Placinta ciobanului cu ton

Ingrediente

Piure

  • 750 g cartofi
  • 50 g unt
  • 75 ml lapte
  • 150 g branza rasa Gouda

Umplutura

  • 140 g ceapa
  • 3 linguri ulei de masline Extra Virgin
  • 1 conserva rosii maruntite ( 390g )
  • 200 ml piure de rosii
  • 1 lingurita Vegeta
  • 100 g tulpini de telina ( sau Apio )
  • 2 conserve Eva Ton bucati natur 160g
  • sare
  • piper
  • unt pentru uns tava

Preparare

  1. Curatati cartofii si fierbeti-i in apa sarata.
  2. Peste cartofii fierti si scursi intr-o sita, se adauga unt, lapte si 160g branza Gouda rasa.
  3. Amestecati totul foarte bine pentru a prepara piureul si acoperiti cu un capac pentru a mentine totul cald.
  4. Intr-o tigaie micuta, adaugati ulei de masline, iar cand s-a incins, adaugati ceapa taiata si sotati-o la foc mediu cateva minute.
  5. Cand ceapa a capatat culoarea galben-aurie, adaugati tulpinile de telina taiate feliute si caliti totul timp de 1-2 minute. Adaugati rosiile maruntite, piureul de rosii, Vegeta si prajiti la foc mediu timp de inca 10-15 minute, pana cand se evapora lichidul si devine dens.
  6. Adaugati fasolea din conserva scursa si tonul, dupa care amestecati usor si transferati totul intr-o tava unsa cu unt cu diametrul de 20-26 cm.
  7. Neteziti amestecul peste care adaugati piureul de cartofi preparat.
  8. Sarati, adaugati branza rasa ramasa si introduceti totul in cuptorul preincalzit la 210 °C timp de 20 de minute sau pana cand piureul de deasupra capata o frumoasa crusta galben-aurie.

Servire: Se serveste fierbinte.

Sfat: Tava de copt trebuie sa fie mai ingusta si mai inalta cu 10 cm decat compozitia pusa in ea, pentru ca placinta sa isi pastreze suculenta si aroma proaspata.