Somon marinat în sos

Somonul suedez marinat cu sare si marar proaspat poate fi cumparat gata pregatit sub numele de "gravlax". Mandria bucatariei suedeze este considerata o delicatesa exceptionala, si daca-l pregatiti cu un sos de legume radacinoase veti experimenta adevaratul gust din Scandinavia!

  • 60 min
Somon marinat în sos

Ingrediente și valori nutriționale

  • 1-1,5 kg file de somon
  • 2 buchete mărar
  • 2 lingurițe Vegeta Original
  • Vegeta Natur Condiment pentru pește
  • ulei pentru prăjit

Pentru sos:

  • 100 g rădăcină de țelină
  • 1 linguriță Vegeta Original
  • piper alb
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 2 lingurițe făină albă
  • 100 g unt
  • şofran
  • 100 g rădăcină de pătrunjel
  • 100 g napi albi
  • 100 g păstârnac
  • 100 g morcovi

Pentru garnitură:

  • 350 g ciuperci
  • 2 linguri de mărar tocat

Pregătire

  1. Spălați și uscați fileurile de somon și presărați peste Vegeta Natur Condiment pentru pește.
  2. Presărați un buchet de mărar pe fundul unui vas de copt, deasupra așezați fileurille de somon și apoi pe deasupra restul de mărar și acoperiți vasul cu folie.
  3. Se pune o greutate pe somonul acoperit și se dă la frigider peste noapte.
  4. Porționați peștele în bucăți mai mici și prăjiți-le în ulei, aproximativ cinci minute pe fiecare parte.
  5. Puneți legumele rădăcinoase curățate în apă clocotită (doar cât să acopere legumele). Adăugați Vegeta Original și gătiți la foc mic până se înmoaie. Economisiți o parte din apă. Scurgeți legumele și amestecați.
  6. Amestecați untul, șofranul, făina cu puțină apă, zeamă de lămâie, piper alb și aproximativ 200 ml din apă de gătit din legume. Se aduce la fierbere.

Servire: Serviți somonul cu sosul și ciupercile prăjite. (serves 10)

Sfat: Pregătiți mai întâi garnitura și sosul, apoi gătiți peștele.